Banka Departman, Pozisyon ve İşe Alım Birimleri Nelerdir?
Bankalarda ayrı departmanlar vardır. Bu departmanlarda ki her personelin görevi farklıdır. Departmanları söyleyecek olursak; Bireysel Bankacılık, İnsan Kaynakları, KOBİ Bankacılığı, Ticari ve Kurumsal Bankacılık, Yatırım Bankacılık ve buna benzer daha çok departman vardır. Banka pozisyonları ise; Gişe Görevlisi, Satış Danışmanı, Müşteri Temsilcisi, Servis Yetkili Uzmanı, Banka Müfettişi ve Müfettiş Yardımcısından oluşmaktadır. Bankaların işe alım yaptığı birimler ise; Şubeler, Genel Müdürlükler ve Bölge Müdürlükleridir.
Bankalara Personel Alınırken Nelere Dikkat Edilir?
Bankalara personel alımı her sene yapılır. Her banka ihtiyacına göre personel alımı yapar. Her sene Banka personel alım sınavları yapılır. Bu sınav ücreti 50-100 TL arasında değişim gösterir. Bu sınavda genel yetenek, genel kültür ve bankacılık hakkında sorular sorulur. Sınav ücretini ödeyip giren kişiler sınavı kazanırsa sözlü mülakata girmeye hak kazanırlar. Mülakatta jüriler karşısındaki kişilere sorular sorar. Bu sorulardan bazıları şu şekildedir;
Çalışma tarzınız nasıldır?
Bankada işler çok yoğun olması durumunda bununla nasıl başa çıkarsınız?
Kendinizi bu işi yapmak için nitelikli buluyor musunuz?
gibi sorular sorulur. Bu sorulara jürinin istediği tarzda bir cevap verirseniz sözlü mülakatı geçer ve artık personel olarak işe başlarsınız.
Banka Personeli Olmak için Aranan Şartlar Nelerdir?
Ön lisans veya lisans mezunu olmak,
Askerliği yapmış olmak,
Sayılarla aralarının iyi olması,
Düzgün diksiyona sahip olmaları,
Düzgün ve tertipli giyim tarzına sahip olmaları,
Pratik bilgiler ve düşüncelere sahip olmaları gereklidir.
Ve tabi ki iyi bir kariyer yapmak isteyenlerin yabancı dil bilmesi onlar için büyük bir avantajdır.
Banka Personellerinin Görevleri Nelerdir?
Gişe Görevlisi: vadeli ve vadesiz mevduat açar, kredi kartı ödemesi yapar, kurum ödemeleri yapar, hesaptan hesaba veya başka bir bankaya para yollar, çek ve senet işlemleri yapar, fatura ödemesi yapar, bankamatik kartı çıkartabilir. Gişe görevlileri banka açılmadan önce gelirler. Kasalarını açarlar. Banka kapandıktan sonra kasalarında açık veya fazla var mı diye kontrol edip ana kasa görevlisine kasalarını teslim edip öyle çıkarlar.
Satış Danışmanı: kredi kartı, hayat sigortası, sağlık sigortası, taşıt sigortası, kredi ürünleri gibi ürünlerin ve hizmetlerin pazarlamasını gerçekleştirirler. Müşterilerle iletişime geçip onları ikna ederler.
Müşteri Temsilcisi: yeni müşteriler kazanmak için müşteri ziyareti yapar ve bankayı en iyi şekilde temsil eder, müşteri şikayet ve istekleri dinleyip çözüm bulur, bankaya gelen müşterilerin işlemlerini eksiksiz ve doğru şekilde yapar.
Banka Müfettişi: bankadaki eksiklikleri söyler ve düzeltilmesini önerir, banka menkul kıymetleri doğrular, bankanın likidite durumunu analiz eder, teftiş raporu hazırlar.
Banka Personellerinin Maaşları Ne Kadardır?
Gişe personeli 2400-3200 TL arasında maaş alır. Gişe asistanının maaşı ise 2400-3500 TL arasındadır.
Banka müfettişi 3500-9000 TL arasında maaş alır.
Şube müdürleri 5000-24000 arası ücret alır.
Müşteri temsilcisinin maaşı 2550-4100 TL arasındadır.
Genel müdür ise 20000-100000 TL arasında maaş alır.