Alzheimer, günlük ve yaşamsal aktivitelerde azalma ve yetenek kaybına sebep olan, davranışsal değişikliklerin eşlik ettiği bir hastalıktır. Demansın(bunama) en sık görülen tipi Alzheimer hastalığıdır.
Alzheimer Nedir?
Alzheimer hastalığı beyin hücrelerinin zamanla kaybına bağlı, hafızayı etkileyen nörolojik bir bunama hastalığıdır. Başlangıç evresinde basit unutkanlıklarla seyreden hastalık ilerledikçe, geçmişe dair olayların unutulması ve aile fertlerinin tanınamamasıyla devam eder. Hastalığın daha ileri evrelerinde kişi günlük ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayarak, bakıma muhtaç hale gelir.
Alzheimer beyin hücrelerinin yok olmasına sebep olan ve yaygın görülen nörolojik bir hastalıktır. Düşünce, hafıza ve davranış faktörlerinin azalmasına sebep olan Alzheimer hastalığının belirtileri yaşın ilerlemesiyle birlikte yavaş yavaş ortaya çıkar. Sosyal beceriler ve mantıklı düşünme yeteneği zamanla azalır.
Alzheimer kaç yaşında ortaya çıkar?
Alzheimer genellikle 65 yaş üstü kişileri etkilemekle birlikte, daha genç başlangıçlarının da bulunması sebebiyle kesinlikle bir yaşlılık hastalığı denemez. Her yaştan insanı etkilemekle birlikte, 65 yaş üstü bireyler Alzheimer açısından daha risklidir.
Alzheimer Hastalığının Belirtileri
Alzheimer başlangıçta hafıza sorunlarıyla kendini belli etmenin yanı sıra yaygın birkaç belirtisi mevcuttur. En yaygın belirtileri şunlardır:
Bilinç bulanıklığı
Bulunulan ortama adapte olmakta güçlük çekme
Kişinin bildiği yerlerde kaybolması
Konuşma ve dil becerilerinin kaybı
Saldırganlık ve şüphe
Halüsinasyon
Günlük becerilerde kayıp
Kaygı ve depresyon
Bu belirtiler hastalığın ilk evresinde çok sık görülür. Hastalığın ilerleyen zamanlarında, yakın geçmişi tamamen unutma ve aile bireylerini tanımama olarak semptomlar ağırlaşır. Kişi zamanla kendini bile tanıyamaz hale gelir ve bu hastalığın ileri seviyede olduğunun bir belirtisidir.
Alzheimer Neden Olur
Sağlık alanında yapılan bilimsel araştırmaların merak konusu olan Alzheimer sebebi henüz kesin olarak bilinmiyor. Bunun dışında hastalığın ortaya çıkışı ve gelişiminde risk oluşturabilecek birkaç faktör vardır. Bunlar; ileri yaş, genetik faktörler, kafa travmaları, uyku düzensizliği, sigara, diyabet, tansiyon, kolesterol, sağlıksız ve hareketsiz sürülen bir yaşamdır.
Alzheimer Hastalığının Teşhisi
Alzheimer teşhisine yönelik herhangi bir test yoktur. Hastanın hayat öyküsünün dinlenmesi, nörolojik işlevler, denge, duyu, davranış, hafıza ve genetik yatkınlık gibi faktörler teşhis için önemlidir.
Alzheimer Hastalığının Tedavisi
Alzheimer hastalığı 65 yaş üzerindeki 15 kişiden birinde görülüyor. 80-85 yaşın üzerinde ise her iki kişiden birinde Alzheimer görülüyor. Dünyada 20 milyondan fazla, ülkemizde ise 300 bin Alzheimer hastası insan olduğu biliniyor. Bu hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte uygulanan tedaviyle hastalığın tamamen iyileştirilmesi imkansızdır. Uygulanan tedavinin amacı, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya ve belirtileri azaltmaya yöneliktir. Amaç hayat kalitesini yükseltmektir. Hastalıkla birlikte baş gösteren psikolojik rahatsızlıklar için antidepresana başvurulur. Kişinin sosyalleşmesi, çeşitli hobiler edinmesi psikolojik ve sosyal açıdan hastalıkla baş etmek için büyük fayda sağlar. Bu süreçte aile bireyleri, hastaya moral sağlamalı ve hastaya destek olmalıdır.