Yaşam

Mutfak Nasıl Temizlenir?

Özellikle ev hanımlarının genel sorunu olarak, mutfak nasıl temizlenir biliniyor. Mutfağın temizlenmesi diğer alanlara kıyasla en zoru diyebiliriz.

Evin en çok kullanılan alanı olma özelliğine sahip olan mutfakta hijyen hususu da çok önemlidir… O nedenle mutfağın temizlenmesi de oldukça zahmetlidir… Bunun en önemli sebebi diğer oranlara kıyasla detaylı kısımlarının daha çok olmasıdır. Örneğin, mutfağın dolaplarından tutunda çekmecelerine kadar tüm alanları ince detaylara sahip diyebiliriz. İnsanın tüm gününü harcayan mutfak temizliği, birtakım hususlarla kolay hale gelebilir. Kurallı şekilde mutfak temizliği yapıldığında kesinlikle sizi yormayacaktır. Özellikle mutfak temizliğini, parça halinde yaparak daha az yorulursunuz. Düzenli çalışarak, zamanınızı etkin ve verimli kullanarak mutfağınızın temizlenmesini kolaylıkla yapabilirsiniz.

Mutfak Nasıl Temizlenir

Mutfak Temizliğinde Beyaz Eşyalar

Mutfak temizliği püf noktaları arasında öncelik beyaz eşyalar olduğunu söyleyebiliriz. Mutfak temizliğinin başını ilk buzdolabı çekiyor. Bakteri ve virüslerin oluşumlarını engellemek adına besinlerinizin daima sağlığa uygun saklanması açısından buzdolabının hijyenik olması gerekiyor. Buzdolabını temizlemeye geçmeden öncelikle raflarını çıkarınız. Daha sonra termostatı da kapatıp, buzdolabı içindekileri de dışarıya alınız. Buzdolabı içini süngerle detaylı şekilde temizleyiniz. Buzdolabını temizleyip sonrasında da havluyla kurulama işlemini yapınız. Mutfak temizliğinde buzdolabını mutlaka 2 ya da 3 hafta arayla siliniz. Buzdolabının çok zaman hijyenik kalması içinde streç filme kaplayınız. Bu sayede lekelenmeleri de önemli ölçüde ortadan kaldırabilirsiniz. Aynı zamanda sirkeli suyla buzdolabınızı silmenizi de öneriyoruz. Yalnız bu işlemi yaparken buzdolabınızın fişini mutlaka çekiniz. Diğer elektronik mutfak eşyalarınızı da sirkeli suyla temizleyebilirsiniz. Fırının temizlenmesinde bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Onlardan biri raflarının çıkarılarak ısıtılıp, yağ lekelerinin toza dönüşmesi sağlanmalıdır. Bu işlemle beraber çıkması zor olan yağ lekeleri de kolaylıkla çıkabilecek. Fırının tepsilerini temizlemek için önemli bir metot bulunuyor. Bu metot; tepsinin tuz ile ovalanmasıdır.

Mutfak Dolaplarının Temizliği

Mutfak temizliği ve düzeni açısından mutlaka dolaplarında detaylı şekilde ele alınması gerekiyor. Özellikle dolapların içerisindeki pek çok malzeme en fazla kirlenme özelliğine sahip olanlardır. O yüzden mutfağınızı temizlerken dolapları da mutlaka gözden geçiriniz. Mutfak dolaplarını temizlerken öncelikle; ufak kova içine tercihe göre ya sirkeyle, deterjan gibi malzemeler koyunuz. Daha sonra belirli miktar su ilave ediniz. Karışımın hazır hale gelmesiyle birlikte dolaplarınızı temizlemeye başlayabilirsiniz. Temizlerken sünger veya bez kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Mutfaktaki bütün dolapları hazırlamış olduğunuz karışımla siliniz. Buradaki en önemli nokta bezin çok iyi sıkılmasıdır. Mutfak dolapları genellikle ahşap olurlar. Ahşabın temizliğinde çok dikkat edilmesi gerekiyor. Mutfağındaki dolaplar ahşap olan kişiler, ona uygun temizleyici kullanmalılar.

Mutfak Eyvesinin Temizlenmesi

Mutfağın tamamen temizlenmesi için yapılacak son adımsa, eyvesidir diyebiliriz. Mutfak eyvesini temizlemeye geçmeden ilk su kaynatınız.

Kaynatmış olduğunuz suyu birazcık ılıtıp sonrasında eyve giderinden dökünüz. Daha sonra süngere çamaşır suyu dökerek muslukla birlikte eyvenin her yerini siliniz. 5-10 dakika bekleyip ardından güzelce ovunuz. Ovma işlemi bittikten sonra mutfak temizliği ve düzeni görevinizde tamamlanmış olacak.

Join The Discussion