Sağlık

Aft Hastalıklarından Kurtulmanın Yolları

Çocuklarda özellikle yetişkin insanlarda en sık görülen sağlık problemlerinden birisi ağız içinde çıkan aft olmuştur.  Aft dilde, yumuşak damakta, dudakta, yanakların iç kısımlarında görülen bir veya birden fazla oluşan ağız içi yaradır. Aftlar Minör aft, major aft ve herpetiform aft olarak 3 çeşittir.

Aft oluşan bölgede iki üç gün öncesinden kaşıntı ve kızarıklık görülür.  Sonrasında 2 veya 3 milim çapında çukur veya yara oluşur. Oldukça acı veren aft ağız bölgesinde olduğu için kişinin yemek yeme durumu da güçleşir. Aft bulaşıcı bir hastalık değildir. Bakteri ve virüslerden kaynaklanmadığı için aft bir başkasına bulaşmaz.

Aft Belirtileri Nelerdir

Stres ve vitamin eksikliğinden dolayı görülen aftın başlangıç ve bitiş evresi yaklaşık 1 hafta sürmektedir. Çok sık tekrarlanması durumunda ise Behçet hastalığı nedeniyle doktora gidilmelidir. 2 hafta veya daha uzun zaman geçmeyen aft yaralarında tıbbi müdahale gerekebilir.  Bu nedenle uzmana göstermek yararlıdır. Diş yanak ve dudak bölgesinde oluşan travmalar aftın oluşmasına neden olur.

Aft sahibi olan insanlar yaranın büyümesine engel olmak için asitli, ekşi veya acılı gıdalardan kaçınmak gerekir. Oluşan yaraya su ve karbonat ya da su ve tuz karışım yaparak gargara yapılabilir. Bu karışımlar hasta olan yerin sancısını dindirir. Ağzında aft olan kişiler tuzlu baharatlı ve asitli yiyeceklerden uzak durmalıdır. Aft  hastalıklarına engel olmak için ekinezya bitkisi tercih edilerek iltihap azaltılır ve aft oluşumuna engel olunur.

Join The Discussion