Endişe atakları ya da aniden bastıran sıkıntılar ile ortaya çıkan bir durumdur. Sıkıntı verici durumların yaşanmasının yanı sıra hayat kalitesinde de düşüşler ortaya çıkar. Çoğu zaman evden çıkmak istenmez hatta dışarı korkusu oluşmaya başlar. Yalnız kalmaktan her zaman endişe duyar. Kalp çarpıntısı, uyuşma ya da karıncalanma, titreme, terleme ya da nefessiz kalma durumları ile karşılaşabilirsiniz.
Panik Atak Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Panik atak zamanında kişi felç ya da kalp krizi geçirebildiğini düşünebilir. Kontrolünü kaybedip bayılacağını da düşünebilir. Acil servislere mücadele başlar ve doktor yanında kendini rahat hisseder. Tetkikler sırasında herhangi rahatsızlık bulunmaz. Psikolojik bir rahatsızlık olup tedavi biçimleri çeşitlidir.
Panik atak durumunda olan kişiler tekrar bir atak endişesi yaşar. Bu beklenti kaygısı ile işlerini güçlerini yapamaz hale dahi gelirler. Açık alanlara çıkma korkusu ve insanlarla konuşma endişesi içinde olurlar. Nefessiz kalma, endişe durumları, ani gelen çarpıntılar panik atağın belirtileridir.
Panik atak durumunda özellikle kişi nefes almalarını düzenlemeli ve kaygıya kapılmadan isteği işle meşgul olmalı. Bedeninizde olan ani değişimleri felç olarak nitelendirmeyin. Odaklandığınız yerden beyninizi uzak tutun. Endişeli hallerinizden kurtulmak için nefes alışlarınızı düzenleyin. Panik atak durumu bir çeşit atak hali olduğu için korkularınızla yüzleşin. Atak sırasında olabildiğince temiz hava alın ve sakin ortam kendinize yaratmaya çalışın.