Sağlıklı saçlara sahip olmak her kadının isteğidir. Sağlıklı saçlar hem kişiyi mutlu eder hem de kişiye güzel bir görüntü verir. Saçlarımız çevresel faktörler, yanlış beslenme ya da yanlış kozmetik ürün kullanımı nedeniyle güçsüzleşebilir. Saçlarımızı dışarıdaki etkilere karşı korumaya çalışırken vücut sağlığımıza da dikkat etmek saçlarımızı güçlendirecektir.
Bunun içinse öncelikle beslenmemize dikkat etmemiz gerekir. Saç derisi ve saç kökü yeteri kadar beslenemediğinde hücre kaybı yaşanır. Hücre kaybı saçın güçsüzleşmesine ve saç uzamasının yavaşlamasına neden olur. Bu nedenle öncelikle hücre beslenmesine dikkat etmeliyiz.
Sağlıklı Saçlar İçin Nasıl Beslenmeli?
B6 ve B12 vitaminleri ile omega-3 ve demir saç derisinin ihtiyaç duyduğu besinlerdendir. Bu vitamin ve mineralleri almak için somon, alabalık, ton balığı ve istiridye tüketimini arttırmalıyız. A ve C vitaminleri de saçın yıpranmasını önleyerek saçı besler. A ve C vitaminleri için brokoli, brüksel lahanası, bezelye, ıspanak, havuç, mor lahana, çilek, portakal gibi besinler tüketmeliyiz. Bu besinler aynı zamanda antioksidan özelliklere de sahiptir.
Saç derisinin ihtiyaç duyduğu biotin, çinko, demir ve proteini vücudumuza almak için bol bol kuru baklagil tüketmeliyiz. Bunların başında mercimek, fasulye, börülce gelir. Protein tüketimi yeterli olmazsa saçlar zayıflar ve cansızlaşır. Bunun için kırmızı et, beyaz et ve süt ve süt ürünleri tüketmeye özen göstermeliyiz. B vitamini, demir ve çinko yönünden zengin tam tahıllı yiyecekler de saçları besler ve sağlığını kavuşturur. Tam tahıllı besinleri özellikle tüketmeliyiz. Kalsiyum yönünden zengin süt ve süt ürünleri de saça sağlık verir. Saçlarımıza dışarıdan bakımlar yaparken iç sağlığıyla desteklersek sağlıklı ve uzun saçlarımıza kavuşabiliriz. Bu besinler sadece saça değil vücudumuzdaki birçok hücreye de iyi gelecektir.